Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir? Birden meydana gelen ani korku ve gerilme olayıdır. Bir korku kuşatması durumu da diyebiliriz. Algıladığımız bir tehlikeye karşı gösterilen bir tepkidir. Ağırlıklı olarak soğuk soğuk terleme, hızlı kalp atışları, ve vücutta bazı değişimler gözlemlenebilmektedir. Panik atak başlangıcı belirtileri ve sebepleri için bir çok sebep faktör olabilir.

Hasta için çok problemli bir evre olan panik bozukluk nöbetleri, içerisinde endişe, korku ve ağır hüzün gibi duyguları aynı anda barındırmaktadır. Bu evrede sorunu yaşayan kişiler panik bozukluk nasıl geçer sorusunun arayışına girmektedir.

Kişiye aniden gelen terleme çarpıntı gibi durumların sonucundaki insanlar, panik bozukluğu krizi geçirmektedir. Kriz ile birlikte kişiler kontrolden çıkar ve dışarıdan bakıldığında her şeyin yolunda olmadığı gözle görülebilir. Aynı zamanda kriz geçiren insanlar, nefes almakta zorlanma, bir çok korkuyu aynı anda yaşama ve saldırganlık gibi davranışlar gösterebilir.

Panik bozukluk için 16 maddelik detaylı rehber hazırladık panik atak nedir hakkında bilgiyi buradan okuyabilirsin.

Panik Bozukluk Belirtileri

Panik atağın belirtileri fiziksel ve ruhsal olarak iki çeşittir. Fiziksel belirtilerde mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hızlı kalp atışları, soğuk soğuk terleme, nefes alırken göğüste baskı, bayılma hissi, baş dönmesi gibi şikayetler gözlemlenmiştir. Ruhsal belirtileri ise, korkulara yenik düşme, sürekli şüpheci ve endişeli bir yaklaşım, ani hareketler, her problemi derin derin düşünme veya olmayan problemleri varmış gibi düşünme, ani duygu değişimleri, yoğun buhran hali gibi belirtilerdir.

Bu noktada panik bozukluğu olanların yakınlarına temkinli olmaları ve bu durumu rahatsızlığı olan yakınlarına hissettirmemeleri konusunda bazı görevler düşmektedir. Panik bozukluk belirtileri olan kişiyi olabildiğince sakin tutmalı ve bu doğrultuda telkinler verilmelidir. Psikolog veya doktor tavsiyelerinin dışına çıkılmamalıdır ve kriz anında veya sonrasında hemen uzman terapist ile irtibata geçilmelidir.

Panik Atağın Teşhisi

Rahatsızlığın ilk evrelerinde bir çok problem yaşansa da panik sorunu psikoterapilerle çözülebilmektedir. Bu noktada teşhisin konmasında panik atak testi de büyük önem taşımaktadır. Panik atağın belirtileri bir çok önemli  psikolojik sorunun habercisi niteliği taşıyor olabilir. Panik atağın teşhisi konmadan önce bazı kontrollerden geçilmelidir. Örneğin kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar tespit edilmezse sonrasında psikolog ve  psikiyatri servisine başvurulmalıdır. Bu sebeple panik atağın belirtileri olan kişiler öncelikle doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Eğer gerekli sağlık kontrollerini yaptırdınız biyolojik rahatsızlık tespit edilmezse Psikoloji alanında Asım Eren’e 0555 325 5929 nolu telefon üzerinden psikolok randevusu alığ teşhis için konuşabilirsiniz.

Panik Atak Tedavisi

En önemli faktör psikoterapiler ve kullanılan ilaçlarıdır, ilaçlarının kişiler üzerinde bazı olumsuz etkileri olabilir. Bunlar; uyku problemleri, gergin ve sinirli bir yapı, sürekli hareket halinde olma gibi davranışlardır.

İlaçlardan olumsuz etkilenen kişiler panik atak tedavisi için uzman psikolog eşliğinde ilaçsız tedavi için başvurabilirler.

Ben Klinik psikolog Asım Eren merkezlerimde odaklanma terapisi ile 3 aşamada sizinle birlikte panik atağa kalıcı çözüm geliştiriyoruz.

Aşamalardan biri bilişsel farkındalık; bu evrede kalp krizi geçiriyorum, öleceğim hissi baskındır. Seansa başladığımızda öncelikle panik krizi ile kalp krizi arasındaki farkları psikoterapilerle öğreteceğim.

İkinci aşama duygusal boşalım; bu safhada danışan geçmişten beri içinden atamadığı duygu, düşünce, olaylardan serbest bırakılmaya çalışılmaktadır.

Üçüncü aşama bilinç altı programlama ve hipnoz; bilinç altı panik bozukluk yaşayanlar için büyük bir etmendir. Bilinç altı temiz olan kişiler korku, keder, stres yaşamazlar. Üçüncü aşamada bilgisayara format atmak gibi danışanlarda hipnozla bilinç altı temizliği yapılmaktadır.

Panik Atak Belirtileri Ve Sebepleri

Rahatsızlık bir çok sebepten dolayı olduğu gözlemlenmektedir. Ancak bu durumlar tamamen kişinin kendisi ile alakalı durumları içermektedir. Bazı sebepler, aşırı stres ve yoğun uykusuzluk, amfetamin veya kokain gibi uyuşturucu maddelerin kullanımı, yaşanan ağır olaylar sonucu psikolojik travma ve depresyon hali, ailede görülen psikolojik rahatsızlıklar sonucu ve çocukken yaşanan cinsel taciz gibi ağır olaylar panik atak belirtileri ve sebepleri arasında olabilir. İlk defa panik atakları krizi geçiren hasta, düşünce olarak kalp krizi yaşadığını sanacaktır. Eğer sizde krizleri geçirmeye yeni yeni başladı iseniz, ölümcül bir durum olmadığını, sakin olmanız gerektiğini, kısa süreli bir durum olduğunu düşünerek ve inanarak kendi kendinizi sakinleştirmelisiniz.

Panik atak nedir konusunda bilgilendiysen ve Panik ataklara kalıcı çözüm arıyorsanız şimdi beni 0555 325 59 29 numaralı telefondan ücretsiz arayın hemen bilgilenin.